Sean Connery

~~Sir Thomas Sean Connery (* 25. srpna 1930, Edinburgh) je skotský herec, producent. Je držitelem ceny Akademie (tj. oskara), dvou cen BAFTA a tří zlatých glóbů. Proslavila ho role Jamese Bonda, kterého ztvárnil ve filmech - Dr. No (1962), Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) a Žiješ jenom dvakrát (1967). Poté se objevil ještě v bondovkách Diamanty jsou věčné (1971) a Nikdy neříkej nikdy (1983). Všech sedm filmů bylo komerčně úspěšných. V roce 1988 získal Connery oskara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za film Neúplatní (1987), kde si zahrál po boku Kevina Costnera, Andyho Garcii a Roberta De Nira. Mezi jeho další filmy patří Marnie (1964), Liga výjimečných (2003), Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989), Hon na ponorku (1990), Highlander (1986), Vražda v Orient Expresu (1974), Dračí srdce (1996) a Skála (1996).

Soukromí[editovat zdroj]

Do šlechtického stavu byl povýšen v červenci 2000 a může užívat titul Sir. Connery je přezdíván jako Největší žijící Skot. V roce 1989 byl vyhlášen časopisem People Nejsexy žijícím mužem a v roce 1999 ve věku 69 let Nejsexy mužem století. V současnosti žije v USA, kde má za sebou natáčení desítek filmových rolí.

Herecká filmografie[editovat zdroj]

1955 - Lilacs in the Spring
1957 - Action of the Tiger
1957 - Anna Christie (TV film)
1957 - Hell Drivers
1957 - No Road Back
1957 - Time Lock
1958 - Another Time, Another Place
1958 - Women in Love (TV film)
1959 - Darby O'Gill and the Little People
1959 - Square Ring, The (TV film)
1959 - Tarzanovo největší dobrodružství
1960 - An Age of Kings (TV seriál)
1960 - Colombe (TV film)
1960 - Without the Grail (TV film)
1961 - Anna Karenina (TV film)
1961 - On the Fiddle
1961 - The Frightened City
1962 - Dr. No
1962 - Nejdelší den
1963 - Srdečné pozdravy z Ruska
1964 - Goldfinger
1964 - Bezcharakterní žena
1964 - Marnie
1965 - Pahorek
1965 - Thunderball
1966 - Krásné šílenství
1966 - Un monde nouveau
1967 - Žiješ jenom dvakrát
1968 - Shalako
1969 - Male of the Species (TV film)
1970 - Molly Maguires
1971 - Diamanty jsou věčné
1971 - Andersonovy nahrávky
1971 - Červený stan
1973 - The Offence
1974 - Vražda v Orient expresu
1974 - Zardoz
1975 - Muž, který chtěl být králem
1975 - Vítr a lev
1975 - Výkupné
1976 - Další muž
1976 - Robin a Mariana
1977 - Příliš vzdálený most
1979 - Kuba
1979 - Meteor
1979 - Velká vlaková loupež
1979 - The American Film Institute Salute to Alfred Hitchcock (TV film)
1981 - Zloději času
1981 - Outland
1982 - Pět dní jednoho léta
1982 - Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight
1982 - Wrong Is Right
1983 - Nikdy neříkej nikdy
1986 - Highlander
1986 - Jméno růže
1986 - Bonds Are Forever (video film)
1987 - Neúplatní
1988 - Můj život bez tebe
1988 - Pevnost
1989 - Indiana Jones a poslední křížová výprava
1989 - Rodinný podnik
1990 - Hon na ponorku
1990 - Ruský dům
1991 - Highlander II - Síla kouzla
1991 - Robin Hood: Král zbojníků
1992 - Šaman
1993 - Vycházející slunce
1994 - Highlander: The Animated Series" (TV seriál)
1994 - Správný chlap v Africe
1995 - První rytíř
1995 - Vražedné alibi
1996 - Dračí srdce
1996 - Skála
1998 - 30 Years of Billy Connolly" (TV seriál)
1998 - Mstitelé
1998 - Podoby lásky
1999 - Past
2000 - Osudové setkání
2003 - Liga výjimečných

Dokumentární filmografie[editovat zdroj]

1972 - España campo de golf
1975 - The Dream Factory
1982 - G'ole!
1984 - James Bond 007: Coming Attractions (TV film)
1987 - Happy Anniversary 007: 25 Years of James Bond (TV film)
1987 - Rosa dei nomi, La
1995 - Behind the Scenes with 'Goldfinger' (video film)
1995 - Behind the Scenes with 'Thunderball' (video film)
1995 - James Bond 007: Yesterday and Today (video film)
1995 - Three Decades of James Bond 007 (video film)
1995 - World of 007, The (TV film)
1997 - Sean Connery Close Up (video film)
1997 - Sean Connery, an Intimate Portrait
1997 - Secrets of 007: The James Bond Files, The (TV film)
1998 - Junket Whore
1999 - And the Word Was Bond
1999 - Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1999 - Příběh Jamese Bonda (TV film)
2000 - Inside 'Dr. No' (video film)
2000 - The BBC and the BAFTA Tribute to Michael Caine (TV film)
2001 - Behind the Scenes: Finding Forrester (video film)
2002 - Best Ever Bond (TV film)
2002 - Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
2002 - James Bond: A BAFTA Tribute (TV film)
2002 - Premiere Bond: Die Another Day (TV film)
2006 - Sean Connery - pocta za celoživotní dílo (TV film)

 

 

 

 

 


Copyright © House of wax 2018. Všechna práva vyhrazena.