Steve McQueen

~~Steve McQueen, celým jménem Terence Stephen McQueen (24. března 1930, Indianapolis, Indiana, USA - 7. listopadu 1980, Ciudad Juárez, Mexiko) byl americký filmový herec.

Šlo o mužnou a lakonickou americkou filmovou hvězdu 60. a 70. let 20. století, působil chladně a stoicky. Jím ztvárňovaní hrdinové často mluvili svou filmovou akcí a jen zřídka slovy.

 

Obsah  [skrýt]
1 Raná léta
2 Filmografie 2.1 Hrané
2.2 Dokumentární

3 Externí odkazy


Raná léta[editovat zdroj]

Narodil se v Beech Grove (předměstí Indianapolis) ve státě Indiana v USA. Jeho otec byl pilotem-kaskadérem v leteckých cirkusech. Otec svoji rodinu opustil krátce po jeho narození. Matka, která si nevěděla rady s výchovou malého Stevea, ho dala strýci Claudovi, který měl velkou farmu v Slateru ve státě Missouri.

Ve věku 12 let znovu začal bydlet s matkou a otčímem v Los Angeles v Kalifornii, ale zachoval si dobré vztahy se svým strýcem.

Ve věku 14 let vstoupil do uličního gangu, proto ho matka poslala do Junior Boys Republic, což byl "dům pro problémové chlapce" v Chino Hils v Kalifornii. Jakmile opustil Chino, zapsal se v roce 1947 do Námořní pěchoty USA, kde sloužil do roku 1950.

V roce 1952 za finanční pomoci G. I. Billa začal studovat herectví a vystupovat začal v New York's Neighborhood Playhouse. Příležitostně hrál na divadle a ve film debutoval ve snímku Somebody Up There Likes Me (1956). Jeho první významnou rolí se stala úloha v klasickém hororu The Blob (1958), v témže roce pak získal hlavní roli lovce v seriálu Wanted: Dead or Alive, který běžel až do roku 1961. Největší popularitu získal jako pistolník Vin ve filmu Sedm statečných (The Magnificent Seven, 1960) po boku Yula Brynnera a Charlese Bronsona, kde chránili mexickou vesnici před bandity. Druhým akčním filmem, který zdokonalil jeho image, byl Velký útěk (1963), kde hrál vězně v německém zajateckém táboře za druhé světové války. Mezi nezapomenutelné role patří také výkon ve snímku Motýlek, kde si zahrál hlavní roli společně s Dustinem Hoffmannem. Jednou z jeho dalších slavných filmových rolí byla i postava nebojácného velitele hasičů O´Hallorhana ve skvělém katastrofickém thrilleru Skleněné peklo (1974), kde si zahrál i s Paulem Newmanem, Richardem Chamberlainem, Robertem Vaughnem, Faye Dunawayovou a mnoha dalšími. Dále je třeba zmínit i roli detektiva Franka Bullita v kriminálním thrilleru Bullitův případ (1968), kde hrál po boku Jacqueline Bissetové.

Zemřel v nemocnici při operaci plicní rakoviny.

Filmografie[editovat zdroj]

Hrané[editovat zdroj]
1980 Lovec
1980 Tom Horn
1978 Nepřítel lidu
1976 Dixie Dynamite
1974 Skleněné peklo
1973 Motýlek
1972 Junior Bonner
1972 Útěk
1971 Le Mans
1969 Pobertové
1968 Bullittův případ
1968 Případ Thomase Crowna
1966 Nevada Smith
1966 Sand Pebbles, The
1965 Cincinnati Kid
1965 Když do deště se dá
1963 Love with the Proper Stranger
1963 Velký útěk
1963 Voják v dešti
1962 Milovník války
1962 Peklo je pro hrdiny
1961 Honeymoon Machine, The
1960 Great St. Louis Bank Robbery, The
1960 Sedm statečných
1959 Hrstka statečných
1958 Wanted: Dead or Alive (TV seriál)
1958 Blob, The
1958 Never Love a Stranger
1956 Někdo tam nahoře mě má rád
1953 Girl on the Run

Dokumentární[editovat zdroj]
2005 Dust to Glory
2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
1998 Path of the Dragon, The (video film)
1990 Death In Hollywood (video film)
1987 Ultimate Stuntman: A Tribute to Dar Robinson, The (TV film)
1977 Bruce Lee, the Legend
1973 Magnificent Rebel, The
1971 On Any Sunday
1968 Bullitt: Steve McQueen's Commitment to Reality
1967 Think Twentieth

 

 

 

 

 


Copyright © House of wax 2018. Všechna práva vyhrazena.